Inspirasjon fra historie og kunst
Wergelandshaugen ligger i et historisk rikt område med spor fra middelalderen. I nærheten finner man Eidsivatinget, et 1000 år gammelt tingsted, og Eidsvoll kirke, en av Norges eldste tingkirker. Pilgrimsleden til Trondheim går også rett forbi.
Gjennom hele prosjektet har det vært et mål å binde sammen kunst, arkitektur og historie. Hvert valg i restaureringen og nybyggingen har hatt en dyp forankring i historiske, kunstneriske eller naturmessige perspektiver.
Historien bak Wergelandshaugen
Wergelandshaugen kunstsenter ligger på Eidsvoll og rommer en åpen skulpturpark, kafé og arrangementer for alle. I 2017 tok Annicken Thrane-Steen over den historiske Sorenskrivergården, som da var svært nedslitt. I løpet av fire år ble bygningen restaurert, og samtidig ble det oppført en ny kunstlåve, et atelier og fire mikrohus som fungerer som kunstnerboliger.

Arkitektur og samarbeid
Annicken Thrane-Steen samarbeidet tett med arkitekt Benedicte Sund-Mathisen fra Suma Arkitektur. Sammen hentet de inspirasjon fra stedet, naturen og kunsthistorien for å skape en harmonisk balanse mellom historisk og moderne arkitektur.
Annicken Thrane-Steen – Eier og arbeidende styreleder ved Wergelandshaugen AS. Annicken er jurist, kunstner fra KHIO og grunnlegger av kunstsenteret. Hun har et sterkt fokus på lys og rom, og hvordan arkitektur påvirker energiflyten i et bygg.
Benedicte Sund-Mathisen – Sivilarkitekt og eier av Suma Arkitektur AS. Hun er opptatt av nordisk samtidsarkitektur og hvordan materialvalg og estetikk spiller sammen med funksjonalitet og bærekraft.


Kunstlåven – Fra garasje til kunstnerisk møtepunkt
Opprinnelig var kunstlåven tenkt som en garasje og et galleri for Annickens farfars veteranbil. Inspirasjonen kom fra en klassisk, men modernisert låve med sedumtak. Underveis i prosjektet ble det bestemt å prioritere kunst og skape et rom med mer plass og naturlig lys.
Låven er bygget med tjønnrøkt malmfuru og har store foldedører fra Schüco, som gir et åpent og lyst arbeidsmiljø. Bygningen brukes både som atelier og til større arrangementer som bryllup og kunstutstillinger.

Sorenskriverboligen og Amalies Have
Den opprinnelige Sorenskriverboligen er restaurert i sin klassiske Louis-seize-stil med smårutete vinduer, valmet tak og joniske søyler. Kaféen, som tidligere var en stall, er revitalisert i låvestil med høy himling og varme i gulvet, noe som skaper en lun og historisk atmosfære.

Mikrohusene – Kunstnerboliger i naturen
Mikrohusene er designet med hver sine unike stil knyttet de 4 elementene. Jord, luft ill og vann. Med mineraler og steiner som gir deg ro og harmoni og energi for de som trenger det. Elementene er tatt opp som farger i tak og persienner.
-
Det røde symboliserer leirjorden fra området.
-
Luft er representert gjennom det blå taket og fjærlampen.
-
Det grønne huset symobolsierer vannet med sine levende alger som fremtidens føde.
-
Det gule huset symboliserer ild og solen med sin varme og vekst.
100 år med arkitekturhistorie
Sorenskriverboligen ble tegnet av arkitekt Eilif Arneberg i 1921 i en klassisistisk stil, typisk for norsk herskapsarkitektur på den tiden. I 2021 ble kunstlåven og fire mikrohus tilføyd som en videreføring av historien, hvor moderne nordisk arkitektur møter fortidens særpreg.

Et levende kunstsenter
Wergelandshaugen kunstsenter er en møteplass for kunstnere fra Norge og utlandet, hvor de kan jobbe og bo i opptil tre måneder. Senteret gir kunstnere en plattform for å utvikle sitt kunstnerskap og vise samtidskunst for publikum på en tilgjengelig og inspirerende måte.
I tillegg til kunstnerresidenser, tilbyr senteret en rekke fasiliteter:
-
Åpen skulpturpark – Et utendørs galleri for kunstinstallasjoner.
-
Kafé – Ligger i den restaurerte Sorenskriverboligen og er en naturlig møteplass.
-
Arrangementer og utleie – Lokaler for dåp, konfirmasjon, minnestunder, seminarer og møter.
-
Historisk hage – En vakker hage med planter som dateres tilbake til middelalderen.

ANKOMST
Tog R10/11/12
Wergelandshaugen er perfekt plassert ved Eidsvoll stasjon, kun 9 minutter med toget direkte til Oslo lufthavn Gardermoen.
Ved ankomst følg veien mot Eidsvoll kirke.
Adkomst med bil
Følg veien mot Eidsvoll tog stasjon, parkeringsplassen til Wergelandshaugen befinner seg nederst i Eidsvollbakken med adresse Eidsvollbakken 45, 2080 Eidsvoll
Kontakt oss
Adresse: Eidsvollbakken 33, 2080 Eidsvoll
Email: booking@wergelandshaugen.no
Org.nr: 923 554 351