top of page

ANNICKEN THRANE-STEEN

Annicken er en av de to kunstnerne som startet Wergelandshaugen, hun eier huset og er arbeidende styreleder for kunstsenteret. Det har tatt flere år å renovere den gamle sorenskrivergården. Her har det har blitt tatt et valg for hver minste detalj for å få frem den opprinnelige stemningen og stilen i huset. Endelig kan dermed kunsten ta sin plass, både inne og ute, i og på, vedvarende og omgående, ny og gammel. Kom inn!OM FORLATELSE

En gammel betegnelse for tilgivelse, beklagelse eller unnskyld som man ville sagt idag. Begrepet betyr også be, bot, bøte, betale og sone.


Det historisk ordet som er utformet med blå lysende bokstaver henger på fasaden til et gammelt herskapshus, og skaper et uttrykk som kanskje kommer fra grunnen under huset eller himmelen og til betrakteren. Kunstneren ønsker å skape refleksjon rundt det nære begrepet som kan være vanskelig å si høyt. Hvordan det berører og omfavner betrakteren.


Det lysende ordet på den tidligere Sorenskrivergården og peker mot Tingkirken hvor Eidsivatinget lå i middelalderen. Det var her lovene ble skrevet av kongen i samråd med frie menn og dommer ble avsagt. Konflikter ble løst ved forlik, bot eller halshugging.

Den tidligere kirken mente at alle mennesker måtte fri seg fra sine synder i dåp og begravelse, menneskets rene liv måtte starte med om forlatelse.


I de lange nætter skriver Camilla Collett: jeg be´r tusind gange om forladels!

I Bør Børson jr. skriver Johan Falkberget: du må skrifte og få forlatelse for dine synder.

Tove Nilsen skriver i Skyskrapersommer: den skyldige fikk stå fram og be om forlatelse.

bottom of page